Alles dat je wilt weten over het dragen van lenzen

 Alles dat je wilt weten over het dragen van lenzen

Lenzen zijn praktisch, makkelijk in gebruik én je hebt altijd scherp zicht. Wij zijn fan! Maar een eerste keer lenzen dragen kan best spannend zijn. Hoe doe je ze in en waar moet je op letten? Wij gidsen je er doorheen.

Contactlenzen hebben erg veel voordelen. Nooit meer beslagen glazen, geen bril die van je neus vliegt tijdens het sporten, je ziet zelfs scherp vanuit je ooghoeken en je voelt ze (als het goed is) niet zitten… Dat klinkt goed toch? Het dragen van lenzen kan in het begin wel even wennen zijn. Daarom helpen wij je graag, met deze tips & tricks kom jij niet voor verrassingen te staan.

Eerste keer lenzen? Ga voor een oogmeting

Wil je contactlenzen proberen? Goed idee! Plan om te beginnen een oogtest in met één van onze opticiens. Tijdens de contactlensmeting wordt de sterkte van je ogen bepaalt en bekijken we samen welk type lenzen het beste bij jou en jouw levensstijl passen. Harde of zachte lenzen, dag- of maandlenzen: er zijn immers nogal wat mogelijkheden. De opticien legt je ook meteen uit hoe je je lenzen in- en uitdoet en hoe je ze het beste schoonmaakt. Een goed begin is tenslotte het halve werk. Heb je vragen? Dit is de kans om ze te stellen!

Lenzen indoen: take iteasy

Een eerste keer lenzen indoen kan wat onwennig aanvoelen. Oefen dus eerst met een lenzenspecialist van Pearle Studio. Hierna kun je zelf aan de slag – en don’t worry, het zal snel wennen. Een paar tips: was je handen en zorg dat er geen pluisjes of stof aan zitten. Controleer vervolgens of de lens niet binnenstebuiten zit. Wanneer je de lens op het topje van je vinger legt, moet deze eruit zien als een schaal en niet als een soepbord. Plaats de lens voorzichtig op je oog. Lukt het niet meteen? Geen paniek, maak je lenzen dan tussentijds nog eens vochtig met lenzenvloeistof. Als je net begint met lenzen, is het trouwens verstandig om deze de eerste paar dagen niet meer dan 4 uur te dragen. Bouw het rustig op, het duurt ongeveer 4 dagen voordat je ogen gewend zijn aan lenzen. Blijf het indoen van je lenzen lastig? Kom dan gerust langs, wij kijken graag met je mee!

Neem de tijd met lenzen uitdoen

Is het je gelukt om je lenzen in te doen? Dan moeten zeer op een gegeven moment ook weer uit. Was, net als bij het indoen van je lenzen, allereerst je handen. Kijk omhoog en schuif de lens met je wijsvinger naar het onderste, witte gedeelte van je oog. Pak de lens met duim en wijsvinger vast en schuif de lens voorzichtig samen. De lens komt zo los van je oog: tadaaa! Neem de tijd om je lenzen uit te doen en ga zeker niet gehaast te werk. Gaat het uitdoen nog wat langzaam? Geen zorgen, je zal merken dat het al snel een gewoonte wordt. Wil je toch nog wat tips voor het uitdoen van lenzen? Kom dan gerust naar een Pearle Studio bij jou in de buurt. We staan voor je klaar om je hierbij te helpen.

Lenzen schoonmaken: een must!

Als je je contactlenzen zonder problemen wilt blijven dragen is het erg belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat vuiltjes zich ophopen én behoud je helder en scherp zicht. Wel zo fijn! Draag je daglenzen? Dan heb je geluk, deze lenzen worden dagelijks vervangen en hoeven dus niet schoongemaakt te worden. Maand- of weeklenzen moet je wél elke dag schoonmaken met lenzenvloeistof. Leg de contactlens, na het uitdoen, op je schone handpalm en druppel er wat lenzenvloeistof op. Wrijf de lens met je andere wijsvinger schoon. Spoel de lens daarna voorzichtig af met nog wat lenzenvloeistof (nog steeds in je handpalm). Leg de contactlens daarna in het lenzendoosje en sluit het goed af. Zo makkelijk is het!

Bewaar je lenzen niet in water

Ben je per ongeluk je lenzenvloeistof vergeten? Of heb je te weinig lenzenvloeistof besteld? Dan kan het een goed idee lijken om je lenzen schoon te maken met (gekookt) water – maar dat is het zeker niet! Kraanwater bevat micro-organismen, zoals parasieten en bacteriën, die de lens én je oog kunnen beschadigen. Daarnaast kan je lens door leidingwater veranderen van vorm en niet meer in je oog passen. Ook hydrateert water de lenzen niet in tegenstelling tot lenzenvloeistof. Hierdoor kan het zelfs pijnlijk zijn om je lens te dragen nadat deze ‘gereinigd’ is met water. Heb je lenzenvloeistof nodig en is je opticien dicht? Koop dan liever een klein flesje lenzenvloeistof bij de supermarkt, dit is altijd beter dan je lenzen in water bewaren!

De beste lenzenvloeistof voor jou

Van cleaner tabletten tot zoutoplossingen, van alles in één lenzenvloeistof tot lenzenvloeistof met waterstofperoxide: er zijn tal van lenzenvloeistoffen op de markt. Maar welke is de beste voor jou? Dat hangt ervan af of je harde of zachte lenzen draagt, of dat je bijvoorbeeld last hebt van droge ogen of allergische reacties. Onze contactlenzenspecialist weet precies welke lenzenvloeistof bij jouw ogen past. Benieuwd wat de juiste keuze voor jou is? Kom gerust langs bij Pearle Studio, voor persoonlijk advies.

Lenzen dragen als kind: wel of niet?

Wil jouw kind graag lenzen? Waarschijnlijk vraag je je dan als ouder af of dat wel kan. Als we puur naar de groei van het oog kijken dan is een kind vanaf 8 jaar klaar voor lenzen. Maar wat natuurlijk ook meespeelt, is hoe verantwoordelijk jouw kind is. Bij het dragen van lenzen komen nogal wat verantwoordelijkheden kijken: netjes je lenzen indoen, uitdoen en schoonmaken. We zien dat kinderen over het algemeen vanaf 10 jaar probleemloos contactlenzen kunnen dragen. Tip: als je kind begint met lenzen, zijn daglenzen het makkelijkst. Deze gooi je aan het einde van de dag weg. Zo kan je kind wennen aan het dragen van lenzen en komt het leren schoonmaken later. Leer je kind wel direct aan om de lenzen in de prullenbak te gooien en niet weg te spoelen.

Slapen met lenzen: een echte no-go

Net als je lenzen schoonmaken met water, is slapen met lenzen nog zo’n absolute no-go. Doordat je ogen niet knipperen tijdens je slaap, ontvangt je hoornvlies onvoldoende zuurstof. Om je ogen toch van zuurstof te kunnen voorzien, kunnen de bloedvaten in je ogen vergroten. Hierdoor word je ’s ochtends wakker met droge, rode ogen: geen goede look. En het kan nog erger: je lens kan zich vastzuigen aan je oog. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het hoornvlies ontstaan. Ben je toch een keer in slaapgevallen met je lenzen nog in? Haal je lenzen er dan extra voorzichtig uit. Merk je dat je lens (een beetje) vastzit aan je oog? Druppel dan eerst wat lenzenvloeistof in je oog tot je oog vochtig genoeg voelt en verwijder dan rustig je lens. Het is het beste om hierna 24 uur geen lenzen te dragen zodat je ogen kunnen herstellen, dan komt die reservebril toch nog van pas! De enige lenzen waarmee je wél kunt slapen, zijn nachtlenzen. Onze contactlensexpert vertelt je er graag meer over.

Contactlens binnenstebuiten?

Misschien heb je ’s ochtends net iets te lang gesnoozed en moest je je lenzen in alle haast indoen. En nu merk je dat je lenzen helemaal niet lekker zitten; misschien knijp je zelfs de hele tijd je oog dicht omdat de lens zo vervelend voelt. Dan is de kans groot dat je de lens verkeerdom in hebt! Om te controleren of jouw contactlenzen binnenstebuiten zitten, plaats je de lens op je vingertopje en kijk je naar de ronding bij de rand. Dat hoort een halve cirkelvorm te zijn, je hele contactlens lijkt dan op een schaaltje. Als het randje een lipje heeft en meer op een soepbord lijk, zit de lens waarschijnlijk verkeerd om. Leg je lens in je handpalm, voeg een paar druppels lenzenvloeistof toe en draai de lens in de goede positie. Plaats de lens opnieuw in je oog et voilà!

Vind de bril of zonnebril die écht bij jou past

Hulp nodig bij het vinden van jouw perfecte bril? Kom langs, dan zoeken we samen iets uit wat echt bij jou past.
We zijn op de hoogte van de laatste trends, maar we verliezen jouw smaak nooit uit het oog. Want jouw smaak is tijdloos.
Plan je meteen een afspraak? Je hebt ‘m zo gemaakt.