Bril schoonmaken? Dit is de beste manier!

Bril schoonmaken? Dit is de beste manier!

Door je drukke leven schiet het er vast nog wel eens bij in: het schoonmaken van je bril. Zonde eigenlijk, want jouw bril én ogen verdienen de beste zorg. Zo zijn schone brillenglazen essentieel voor goed zicht. En geef toe: met een schone bril kom je ook beter voor de dag. Eigenlijk is het schoonmaken van je bril een kleine moeite. In dit artikel lees je hoe je je bril schoonmaakt, welke producten je ervoor gebruikt en hoe vaak je je bril moet reinigen.

Hoe maak je je bril schoon?

Een bril kun je op twee manieren schoonmaken: op een snelle manier en op een grondige manier. Benieuwd hoe? Hieronder lees je precies hoe je te werk gaat.

Een snelle schoonmaak van je bril

Heb je niet veel tijd of ben je onderweg? Dan hebben we een snelle oplossing voor jou. Gebruik een microvezel brillendoekje om je bril snel mee te reinigen. Hiermee verwijder je vocht en vet, zodat je weer beter zicht hebt. Zo makkelijk kan het zijn! Gebruik geen papieren doekjes, deze kunnen krassen veroorzaken wanneer je er te hard mee poetst (verderop deze pagina lees je daar meer over).

Een goede reiniging van je bril

Wil je je bril grondig schoonmaken? Dat doe je als volgt:

  • Was je handen met water en zeep en droog ze goed af. Zo ben je er zeker van dat je je bril niet opnieuw vies maakt tijdens het schoonmaken.
  • Verwijder de bril van je neus en spoel hem af met lauwwarm water. Zo verwijder je alvast het meeste stof en andere vuilresten. Gebruik nooit heet water, dit kan funest zijn voor de coating van je brillenglazen.
  • Breng een druppeltje neutrale handzeep aan op beide glazen van je bril. Je kunt hiervoor ook een speciale reinigingsspray gebruiken.
  • Veeg de handzeep of reinigingsspray voorzichtig met je vingers over de glazen heen. Vergeet niet ook het montuur en de neusvleugels van je bril mee te nemen. Daar hopen vuilresten zich gemakkelijk op.
  • Spoel je bril af met lauwwarm water en maak hem daarna droog met een microvezeldoekje. Voor je het weet zijn je brilglazen weer schoon en geniet je van helder zicht.

Welke producten kun je beter niet gebruiken voor het schoonmaken van je bril?

Je bril is iedere dag weer jouw grote vriend als het op goed zicht aankomt. We snappen dat je daar zuinig op bent en helpen je daarom graag met een aantal onderhoudstips. Vermijd het gebruik van de volgende producten bij het schoonmaken van jouw bril:

  • Ruwe doek: als je vuil, viezigheid of vingerafdrukken van je glazen wilt verwijderen, gebruik dan geen ruwe doek. Het materiaal van de doek kan krassen op het oppervlak van je glazen maken en ze beschadigen. En dat is natuurlijk zonde van je mooie bril!
  • Scherpe voorwerpen: gebruik geen scherpe voorwerpen op je brillenglazen, dat kan krassen veroorzaken en sporen achterlaten.
  • Agressieve (schoonmaak)middelen: gebruik geen agressieve (schoonmaak)middelen op je brillenglazen, zoals afwasmiddel, Glassex, azijn, ammoniak en spiritus. Deze kunnen de coating van je bril beschadigen. Gebruik ook geen brillendoekjes met alcohol. Alcohol kruipt in de kleine krasjes en deukjes in je brillenglazen, hierdoor raakt de kraswerende en ontspiegelde laag beschadigd. In het ergste geval kan deze laag zelfs loskomen.
  • Papieren doekjes: gebruik geen papieren doekjes om je brillenglazen mee te poetsen. Deze scheuren gemakkelijk als ze nat zijn en kunnen krassen veroorzaken als ze te hard worden gebruikt. Zelfs als je voorzichtig bent, zullen er waarschijnlijk vezels achterblijven in de groeven tussen je glazen en het montuur. Daar kan dan schimmelgroei ontstaan en dat is echt een no go.

Hoe vaak moet ik mijn bril reinigen?

Hoe vaak je je bril schoonmaakt, hangt af van hoe vaak je hem draagt. Draag je je bril dagelijks, dan is het het beste om hem iedere avond voor het slapengaan schoon te maken. Zo ben je er zeker van dat de bril vrij is van vuil en aanslag en begin je niet met vertroebeld zicht aan je dag. Neem het schoonmaken van jouw bril dus op in je avondroutine. Daar ben je jezelf de volgende ochtend dankbaar voor!

Draag je je bril minder vaak, bijvoorbeeld één keer per week of minder, dan is het nog steeds aan te raden om hem ten minste één keer per week schoon te maken. Als er zich te veel stof ophoopt op het oppervlak van de glazen, dan ontstaat er namelijk een verhoogd risico op krassen. Zonde, toch?

Een schone bril zorgt ervoor dat je weer goed zicht hebt

Een bril schoonmaken is belangrijk. Het verbetert niet alleen het zicht en het comfort van je bril, maar ook de gezondheid van je ogen! Een bril die lang niet is gereinigd kan namelijk bacteriën bevatten die voor irritatie kunnen zorgen. Denk aan allergische reacties, zoals roodheid en tranende ogen. Heb je last van astigmatisme? Dan kun je meer last van je hoornvlies krijgen als je niet regelmatig genoeg je brillenglazen reinigt of vervangt door nieuwe glazen.

Aan de slag!

Dat was het dan: je hebt nu een uitgebreide handleiding voor het schoonmaken van je bril. Heb je nog meer vragen? Maak dan een afspraak in een Pearle Studio bij jou in de buurt. Wij hebben alles in huis om je goed te helpen.

 

Vind de bril of zonnebril die écht bij jou past

Hulp nodig bij het vinden van jouw perfecte bril? Kom langs, dan zoeken we samen iets uit wat echt bij jou past.
We zijn op de hoogte van de laatste trends, maar we verliezen jouw smaak nooit uit het oog. Want jouw smaak is tijdloos.
Plan je meteen een afspraak? Je hebt ‘m zo gemaakt.