Lenzen of een bril: welke zichtoplossing kies jij?

Lenzen of een bril: welke zichtoplossing kies jij?

De keuze voor een bril of lenzen is erg persoonlijk. Kies jij voor lenzen omdat dit niet opvalt en je er veel bewegingsvrijheid in hebt? Of ga je liever voor het dragen van een bril, omdat het – naast scherp zicht – de ultieme modeaccessoire is. Voor allebei valt iets te zeggen en dat maakt de keuze soms lastig. Geen zorgen, wij helpen je hier graag bij! In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen lenzen en een bril. Welke zichtoplossing past het beste bij jou?

Wanneer kies je voor lenzen of een bril?

Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van lenzen en brillen voor je op een rij. Zo kun je zelf kiezen welke optie je het meest aanspreekt. Heb je meer hulp nodig bij het kiezen van de juiste zichtoplossing? Je bent welkom in onze winkel. Maak gemakkelijk een afspraak en bezoek een van onze Pearle Studio winkels. Dan kijken we samen wat beter bij je past: een bril of lenzen.

Voordelen van een bril

 

 • Een bril vergt weinig onderhoud. Natuurlijk heeft je bril af en toe wel wat liefde nodig, denk aan kleine reparaties en van tijd tot tijd een poetsbeurt, maar verder heb je er weinig werk aan! Lees hier hoe je je bril schoonmaakt.
 • Een bril zet je eenvoudig op en af. Dat is handig wanneer je enkel een zichtoplossing nodig hebt bij bepaalde activiteiten. Denk aan lezen, autorijden of het bijwonen van een presentatie.
 • Een bril geeft je ogen meer rust. Bij het dragen van lenzen heb je snel kans op droge en geïrriteerde ogen. Bij het dragen van een bril heb je hier minder snel last van.
 • Een bril is een zichtoplossing en mode-accessoire in één. Kies je een montuur dat bij de vorm van je gezicht past, dan benadrukt hij de mooiste features in je gezicht. Zo vang je twee vliegen in één klap. Ideaal, toch?

Nadelen van een bril

 

 • Een bril geeft je minder bewegingsvrijheid. Heb je een actief leven of sport je vaak? Misschien is een bril dan niet de beste optie voor jou. Een bril kan in de weg gaan zitten en je kunt je eraan gaan irriteren. Toch maar eens lenzen proberen? Kom langs in de Pearle Studio winkel bij jou in de buurt, we helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
 • Een bril kan beslaan. Ben je tijdens de koude dagen van het jaar veel buiten, bijvoorbeeld omdat je buiten werkt? Ben je een echte keukenprins(es)? Of draag je vaak een mondkapje, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis werkt? Wees je ervan bewust dat brillenglazen kunnen beslaan.
 • Een bril kan even wennen zijn, omdat je de wereld ziet door een kader. Met ‘kader’ bedoelen we in dit geval de rand van je montuur. De meeste mensen zijn hier trouwens snel gewend aan, maar voor sommigen went het nooit.

Voordelen van lenzen

 

 • Lenzen bieden je de beste oogcorrectie. Ze sluiten namelijk goed aan op je ogen. Brillenglazen staan een stukje verder van je ogen, waardoor er een kleine vertekening in het beeld kan ontstaan.
 • Lenzen geven je een groter gezichtsveld. Lenzen bewegen namelijk mee met je ogen, terwijl brillenglazen je gezichtsveld deels belemmeren (vanwege het montuur).
 • Lenzen zie je niet zitten. Wil jij liever geen bril, omdat je vindt dat het je niet mooi staat? Dan zijn lenzen voor jou waarschijnlijk de beste zichtoplossing. We zijn er overigens zeker van dat er ook voor jou een montuur is dat je prachtig staat. Loop gerust eens bij ons binnen, dan kijken we samen naar een montuur waarmee jij je helemaal jezelf voelt.  
 • Lenzen geven je de meeste bewegingsvrijheid. Sporten en bewegen met lenzen is in de meeste gevallen dan ook geen probleem.* Je geniet van goed zicht en voorkomt het ontstaan van beslagen brillenglazen of een gebroken montuur.

 

*Bij de meeste sporten kun je gewoon lenzen dragen. Ga je binnenkort voor het eerst sporten met contactlenzen in? Check dan eerst bij je contactlensspecialist of het verstandig is om lenzen te dragen tijdens je activiteit. Zwemmen met lenzen is bijvoorbeeld geen goed idee. Ga ook liever niet met harde lenzen sporten. Deze liggen op het traanfilm van je oog, waardoor ze wat meer ‘drijven’ en je ze sneller verliest.

Nadelen van lenzen

 

 • Het kost tijd om aan lenzen te wennen. Hoe lang de wenperiode duurt, verschilt per lenzen en per persoon. Aan zachte lenzen ben je meestal al snel gewend, aan harde lenzen moet je meestal langer wennen. Dit kan tot een paar weken duren. Het belangrijkste is om het dragen van lenzen rustig op te bouwen. Onze contactlensspecialisten vertellen je vooraf precies wat je kunt verwachten. Heb je ergens vragen over, dan staan ze altijd voor je klaar.
 • Je moet lenzen iedere dag schoonmaken (tenzij je daglenzen draagt). Het is belangrijk om ze grondig te reinigen met lenzenvloeistof en ze te bewaren in een lenzenbakje. Doe je dit niet, dan komen er vuiltjes en/of bacteriën op terecht of drogen ze uit. Hierdoor kunnen oogirritaties en -infecties ontstaan.
 • Je moet handig worden in het in- en uitdoen van lenzen. Geen zorgen, jij kunt dat. Maar het heeft soms eventijd nodig om het in- en uitdoen onder de knie te krijgen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Kom even langs in de dichtstbijzijnde Pearle Studio winkel, dan lopen we samen door de stappen heen en nemen we de tijd om je te helpen, net zolang totdat je het helemaal zelf kunt.
 • Je kunt beter niet zwemmen en douchen met lenzen. Wanneer ze in contact komen met micro-organismen uit het water, kunnen oogirritaties en -infecties ontstaan. Dit willen we natuurlijk voorkomen!
 • Lenzen zitten minder comfortabel aan het einde van de draagtijd. Hoe goed je ze ook schoonmaakt, er blijft altijd wat vuil achter op je lens. Als je ze wat langer draagt (in de aanbevolen draagperiode) kun je merken dat ze wat minder fijn zitten. Je kunt last krijgen van droge of geïrriteerde ogen. Heb je hier last van? Misschien kun je beter overstappen op andere lenzen. Onze contactlensspecialisten geven je graag advies, zodat we de beste lenzen voor jou vinden.

 

Wat is duurder: lenzen of een bril?

 

Er zijn lenzen en brillen verkrijgbaar in verschillende prijsranges. Daarom zijn de producten niet zo gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Maar: in de meeste gevallen zijn lenzen op de lange termijn duurder dan de aanschaf van een bril. Mits je bereid bent een lange tijd te doen met je bril en je er voorzichtig mee omgaat, natuurlijk.

 

Lenzen gaan altijd maar een bepaalde periode mee, daarna moet je ze vervangen. Daarnaast ben je periodiek geld kwijt aan lenzenvloeistof (behalve als je daglenzen draagt). Uiteindelijk zullen lenzen hiermee duurder zijn dan een bril. Hou er welrekening mee dat je bij het dragen van lenzen gewoon je ‘oude’ zonnebril opkunt zetten. Kies je voor een bril, dan zul je daarnaast een zonnebril op sterkte moeten aanschaffen. Dat is ook weer een grote kostenpost.

 

Vraag je je af wat in jouw situatie de meest voordelige keuze is: lenzen of een bril? Vanwege de vele mogelijkheden is het het beste om gewoon even bij ons langs te komen, bij de dichtstbijzijnde Pearle Studio winkel. Dan kijken we samen naar de beste en meest voordelige zichtoplossing voor jou. Zien we je snel?

 

Verschil in sterkte tussen lenzen en een bril

 

Denk je erover na om van een bril over te stappen naar lenzen? Of andersom? We begrijpen dat je vast niet kan wachten om een montuur uit te kiezen die perfect bij jou past, of om online jouw eerste setje lenzen te bestellen. Toch willen we je iets op het hart drukken: kom altijd eerst langs voor een oogmeting of contactlensmeting. De sterkte van een bril komt namelijk niet overeen met de sterkte van lenzen. Daarbij is de kans groot dat jouw sterkte in de tussentijd is veranderd.

 

Gelukkig is de afspraak zo gemaakt en de oogmeting in een oogwenk gedaan. Tijdens de afspraak staan we voor je klaar en kun je meteen al je vragen stellen over jouw nieuwe zichtoplossing. Lekker efficiënt. Je ogen zullen je dankbaar zijn. Meer aandacht, beter zicht!

Vind de bril of zonnebril die écht bij jou past

Hulp nodig bij het vinden van jouw perfecte bril? Kom langs, dan zoeken we samen iets uit wat echt bij jou past.
We zijn op de hoogte van de laatste trends, maar we verliezen jouw smaak nooit uit het oog. Want jouw smaak is tijdloos.
Plan je meteen een afspraak? Je hebt ‘m zo gemaakt.