Vierkante ogen? Zó voorkom je computerogen

Vierkante ogen? Zó voorkom je computerogen

Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We communiceren met onze vrienden en familie via onze telefoon, beeldbellen erop los, mailen is hét communicatiemiddel geworden op kantoor en - gek eigenlijk - zelfs onze ontspanning zoeken we vaak op een beeldscherm. Denk aan je favoriete serie of dat computerspelletje dat je zo graag speelt. Maar zijn al die beeldschermen eigenlijk wel zo ontspannend? Als het aan je ogen ligt in elk geval niet. In dit artikel lees je hoe de zogenoemde ‘vierkante ogen’ ontstaan door langdurig schermgebruik, én wat je ertegen kunt doen. Wij helpen je graag!

Wat zijn vierkante ogen?

Vierkante ogen: je hebt er vast wel eens van gehoord, toch? Deze uitdrukking wordt gebruikt door mensen die klachten ervaren door het (te) lang staren naar een beeldscherm. Vierkante ogen worden ook wel ‘computerogen’ genoemd, omdat ze vaak ontstaan na te veel schermtijd achter de computer. Niet gek, want je ogen hebben op een beeldscherm te maken met spiegelingen, reflecties, onscherp beeld en weinig contrast. Dat is hard werken voor je geliefde kijkers! Daarnaast knipper je automatisch minder met je ogen als je achter een beeldscherm zit. Hierdoor raken je ogen sneller uitgedroogd, en dat is iets wat we natuurlijk tegen willen gaan.

Wat zijn de symptomen van vierkante ogen?

Het hebben van vierkante ogen is een verzamelnaam voor verschillende klachten die kunnen ontstaan door het (te) lang kijken naar beeldscherm(en). Het kan hierbij gaan om symptomen als:

 

  • Vermoeide ogen
  • Droge ogen
  • Geïrriteerde ogen
  • Moeite hebben met focussen
  • Hoofdpijn
  • Wazig zien
  • Vermoeidheid

 

In de meeste gevallen zijn de klachten tijdelijk. Heb je erg vaak last van computerogen? Maak dan een afspraak bij de oogarts.

Het effect van beeldschermen op kinderogen

Hoewel veel mensen klachten ervaren door te veel schermtijd, is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat beeldschermen slecht zijn voor je ogen. Wat wél is bewezen, is dat kinderen meer kans hebben op bijziendheid bij een grote blootstelling aan beeldschermen. Als ze te dichtbij een beeldscherm zitten, dan wordt hun oogbol langzaamaan ovaal. Hierdoor wordt de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies groter, waardoor bijziendheid ontstaat. Je ziet in dat geval niet scherp meer in de verte.

 

Vermoed je dat jouw kind last heeft van bijziendheid? Kom bij ons langs voor een oogmeting. Onze specialisten nemen de tijd voor jullie en adviseren, wanneer nodig, over de juiste zichtoplossing. We helpen je graag, dus zien we je snel?

Hoe kun je vierkante ogen voorkomen?

Betrap je jezelf steeds vaker op computerogen? Dat is een teken dat je wat beter voor je ogen mag zorgen. We geven je graag wat tips! Je kunt de volgende dingen doen om vierkante ogen te verhelpen en voorkomen:

 

Tip 1: Geef je ogen voldoende pauze van schermtijd

Het is namelijk erg vermoeiend voor ze om langdurig naar beeldschermen te kijken. Hou je iedere dag aan de 20-20-2 regel, waarbij je na elke 20 minuten schermtijd 20 seconden in de verte kijkt, en iedere dag ten minste 2 uur buiten doorbrengt. Voel je dat je ogen alsnog droog of vermoeid aanvoelen? Loop dan eens een extra rondje en neem nog vaker pauze van je beeldscherm. Je ogen zullen je dankbaar zijn.

 

Tip 2: Stel je beeldscherm goed in

Zet het contrast van je beeldscherm overdag iets hoger op je telefoon, tablet of computer. Zo maakje de tekst gemakkelijker leesbaar. Stel de beeldscherminstellingen ‘s avonds in op een lagere helderheid of zet de nachtmodus aan. Zorg er altijd voor dat je beeldscherm niet flikkert en dat er geen lijntjes doorheen lopen. Dit is extra vermoeiend voor je ogen en dat willen we natuurlijk tegen gaan.

 

Tip 3: Zorg voor de juiste (werk)houding

Werk je veel achter de computer? Plaats het scherm dan op oog hoogte, zodat je ontspannen en rechtvooruit kijkt. Hou ongeveer 50 tot 70 cm afstand van je computerscherm, dat is ongeveer een armlengte. Een goede (werk)houding is niet alleen beter voor je ogen, maar ook voor de rest van je lichaam. Je voorkomt er nek-, schouder- en rugklachten mee.

 

Tip 4: Zet je beeldscherm op de juiste plek in de kamer

Zorg voor een plek met voldoende licht, want het is extra inspannend om naar een beeldscherm te kijken bij weinig licht. Maar: zet de lichtbron niet te dichtbij, want hierdoor ontstaan er weer lichtschitteringen op het scherm. Dit vergt meer inspanningvan je ogen. De juiste spot nog niet gevonden? Een tip van ons: zet je beeldscherm haaks op het raam, zodat je geniet van voldoende licht, zonder dat er lichtschitteringen op het scherm ontstaan.

 

Tip 5: Knipper wat vaker met je ogen

Als je achter een beeldscherm zit, knipper je minder vaak met je ogen dan normaal. Hierdoor kun je last krijgen van droge ogen. Door wat vaker met je ogen te knipperen kun je dit voorkomen. Ja, soms is de oplossing makkelijker dan je denkt!

 

Tip 6: Verminder je schermtijd

Zonder dat je het doorhebt, kijk je een groot gedeelte van de dag naar verschillende beeldschermen. Heb je een moment voor jezelf? Installeer jezelf dan niet voor de tv of computer, maar kies eens voor een schermvrije activiteit. Zet een interessante podcast op en haal een frisse neus, spreek met vrienden af of daag jezelf uit in de sportschool. Zo gun je je ogen de rust die ze verdienen.

 

Tip 7: Gun jezelf een blauwlichtfilterbril

Een blauwlichtfilterbril neutraliseert het kunstlicht van beeldschermen en brengt je ogen tot rust.* Ideaal dus, wanneer je vaak last hebt van vierkanteogen. Bij Pearle Studio is de blauwlichtfilterbril zowel verkrijgbaar op sterkte als zonder sterkte. Iedereen verdient tenslotte het beste voor zijn of haar ogen, ook jij!

 

*Het is niet wetenschappelijk bewezen dat blauw licht schadelijk is voor onze ogen. Wel ervaren veel mensen minder klachten door het dragen van een blauw licht filterbril.

Tip 8: Ontdek de voordelen van een computerbril

Een computerbril is een bril die perfect is afgestemd op de afstand tussen jou en je beeldscherm (en alles daartussen). Hiermee geef je je ogen meer rust. Een computerbril is het overwegen waard wanneer je meer dan 2 uur per dag achter de computer doorbrengt, (meestal) ouder bent dan 40 jaar, regelmatig last hebt van vermoeide of prikkende ogen of van rug-, schouder- of nekklachten.

 

Wij helpen je graag

Zo, nu weet jij precies wat je kunt doen om vierkante ogen te voorkomen. Ervaar je ondanks deze tips toch nog klachten van vierkante ogen? Of denk je dat er misschien iets anders aan de hand is? Maak dan een afspraak bij je huisarts of oogarts. De gezondheid van jouw ogen staat bij ons voorop, dus wil je meer weten over de blauwlichtfilterbril of de computerbril of wil je er graag een aanschaffen? Kom langs bij een Pearle Studio winkel bij jou in de buurt en we geven daar graag antwoord op al je vragen!

Vind de bril of zonnebril die écht bij jou past

Hulp nodig bij het vinden van jouw perfecte bril? Kom langs, dan zoeken we samen iets uit wat echt bij jou past.
We zijn op de hoogte van de laatste trends, maar we verliezen jouw smaak nooit uit het oog. Want jouw smaak is tijdloos.
Plan je meteen een afspraak? Je hebt ‘m zo gemaakt.