Zó vind je gemakkelijk jouw perfecte zonnebril

Zó vind je gemakkelijk jouw perfecte zonnebril

Yes, de zomer is aangebroken: kom maar op met die lange dagen en hoge temperaturen! Een mooie zonnebril mag in dit seizoen niet ontbreken – maar eigenlijk komt een mooi exemplaar het hele jaar van pas. Het uitkiezen van een zonnebril kan best een uitdaging zijn... Vraag jij je ook af: “Welke zonnebril past bij mij?” Met deze tips vind jij jouw ideale zonnebril!

Welke vorm past bij jouw gezicht?

Gelukkig zijn we allemaal uniek, daarom gaat ‘one size fits all’ niet op voor zonnebrillen. Wat bij de een goed staat, is bij de ander een totale no-go. Welke zonnebril bij jou past en welke juist niet, heeft te maken met je gezichtsvorm. Kijk in de spiegel eens goed naar je gezicht. Heb jij een ronde gezichtsvorm? Zonnebrillen met een rechthoekig, vierkant of breed montuur passen perfect bij je! Een vierkant gezicht breng je in balans met een mooi rond montuur. Heb je een hartvormig gezicht? Dan kun je het beste kiezen voor een (half)ronde zonnebril, zoals een cat-eye zonnebril. Heeft jouw gezicht een (smalle) ovale vorm? Dan heb je geluk: jou staat alles! Weet je niet zeker welke vorm jouw gezicht heeft? Lees dan hier verder over de perfecte bril voor jouw gezichtsvorm.

Match de kleur bij jouw haar

Zorg dat je zonnebril niet alleen aansluit bij jouw gezichtsvorm, maar ook bij je haarkleur. Dan komt deze pas echt goed tot zijn recht! Heb je een lichte haarkleur? Bruin, brons en goud staan prachtig zacht bij deze haarkleuren. Mensen met blond haar kunnen zwart en donkerblauw beter vermijden; deze kleuren ogen vrij hard. Als je donkerbruin haar hebt, dan is een zwart of donkerblauw montuur juist prima. Ook zilver is mooi als je van lichte kleuren houdt. Bij zwart haar past vrijwel iedere kleur: lucky you! En als je gezegend bent met een mooie bos rode lokken staan zonnebrillen in herfsttinten zoals koper en oranje, maar ook trendy knalkleuren zoals groen of blauw je erg goed! Heb je grijs haar? Koele kleuren laten je stralen. Blauwe, zilveren en zwarte monturen zullen je dan ook zeker flatteren. Warme tinten als goud en bruin kun je dan weer beter links laten liggen.

Gekleurde glazen: modieus én handig

Niet alleen het montuur heeft een kleur, óók de glazen van jouw zonnebril hebben verschillende kleuropties. De meest voorkomende kleuren zijn grijs, bruin en groen glas. Wil je een zonnebril die de natuurlijke kleuren van jouw omgeving behoudt? Dan is grijs glas een goede keuze. Een grijze zonnebril is dus goed voor fietsen, autorijden of wandelen. Mag het allemaal wat zonniger? Bruine glazen voegen warmte en contrast toe. Ideaal voor overdag in de auto met fel zonlicht op de ramen. Met een zonnebril met groene glazen ervaar je details en contrasten nog nét water beter: fijn als je gaat hiken, bijvoorbeeld. Ook laten groene glazen met name gele kleuren minder goed door, waardoor de omgeving wat koeler lijkt. En dat kan op (hele) warme dagen soms best prettig zijn, toch? Als je houdt van kleurrijk en trendy, dan is een zonnebril met gele of roze glazen iets voor jou. Deze flashy kleuren zijn niet alleen erg ‘in’; geel is een ideale kleur voor bewolkte omstandigheden en is daarmee perfect voor bergsporten. En roze glazen helpen bij de zichtbaarheid tijdens het rijden: altijd fijn!

Héél belangrijk: de juiste UV-bescherming

Nu we de looks van een zonnebril hebben besproken, mogen we het meest belangrijke natuurlijk niet vergeten: de UV-bescherming die een zonnebril biedt! Een zonnebril met de juiste UV-filter beschermt de ogen tegen schadelijke UV-straling. En dat is essentieel, want een te lange blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op oogziekten. Net als dat je je huid beschermt met een zonnefactor, doet een zonnebril dit voor je ogen. Als je een zonnebril uitkiest, let er dan op dat hij 100% UV-bescherming biedt. Met een UV400 filter in de glazen zit je goed. Het zonneglas mag daarnaast geen krasjes of beschadigingen bevatten. Als dit wel het geval is, krijgen UV-stralen alsnog de kans om door het glas heen te komen en beschermt de bril jouw ogen niet optimaal. Zorg er tenslotte voor dat je nieuwe zonnebril goed aansluit op je gezicht. Bij een te kleine zonnebril kan het UV-licht nog steeds jouw ogen bereiken – en dat wil je niet!

Glazen op sterkte: iets voor jou?

Een zonnebril op sterkte is erg handig, zeker als je altijd een bril draagt. Ga je de zon in? Wissel op dat moment van bril om jouw ogen de beste UV-bescherming te bieden. En natuurlijk behoud je goed zicht: ideaal! Over het algemeen zijn de meeste zonnebrilglazen te vervangen voor glazen op sterkte, wel zo fijn. 

Ook een optie: gepolariseerde glazen

Misschien ken je het wel: terwijl je met je zonnebril op in de auto zit, heb je nog steeds last van het weerkaatsende licht van de zon. Of je gaat op een mooie zomerdag het water op en moet even wegkijken door de felle lichtschitteringen. Vervelend! Maar met een gepolariseerde zonnebril heb je hier gelukkig geen last van. Deze type zonnebrillen hebben een extra filter in de glazen waardoor schitteringen van het zonlicht worden weggenomen. Zo zijn je ogen dus goed beschermd tegen UV-stralingen én worden lichtintensiteit en lichtschitteringen verminderd. Dit extra filter is dus heel fijn tijdens de wintersport, tijdens het autorijden of als je aan watersport doet.

Een fashionable touch: spiegelglazen

Zonnebrillen met spiegelglazen hebben een speciale coating op de glazen, waardoor de glazen veranderen in twee spiegeltjes. Dat is ten eerste functioneel: spiegelglazen reflecteren meer licht dan de gemiddelde zonnebrilglazen. Net daarom zijn ze erg fijn in een omgeving waar het licht vanuit alle hoeken gereflecteerd wordt, bijvoorbeeld in de sneeuw. Daarnaast geven spiegelglazen jouw zonnebril een fashionable uitstraling: perfect voor op het terras dus! Een minpuntje: oogcontact maken wordt iets lastiger, jouw gesprekspartner ziet namelijk niet jouw ogen, maar zichzelf in je glazen.

Vind de bril of zonnebril die écht bij jou past

Hulp nodig bij het vinden van jouw perfecte bril? Kom langs, dan zoeken we samen iets uit wat echt bij jou past.
We zijn op de hoogte van de laatste trends, maar we verliezen jouw smaak nooit uit het oog. Want jouw smaak is tijdloos.
Plan je meteen een afspraak? Je hebt ‘m zo gemaakt.