Welke lenzen passen bij mij?

Welke lenzen passen bij mij?

Voor het eerst lenzen dragen is natuurlijk best een big deal. Je wil het beste voor je ogen, maar misschien voel je je wel wat overweldigd door het enorme assortiment. Maar geen zorgen, wij staan voor je klaar. In dit artikel lopen we samen door de verschillende type lenzen heen. Zo ontdek je snel alles over de verschillen. De uiteindelijke keuze hoef je gelukkig niet helemaal zelf te maken. Kom bij ons langs in de winkel: daar adviseren we je graag over de beste lenzen voor jouw oogafwijking en levensstijl.

Kies ik voor zachte lenzen of harde lenzen?

Allereerst heb je de keuze uit harde lenzen of zachte lenzen. Beide soorten zijn gemaakt van verschillende materialen. Zo zijn harde lenzen gemaakt van kunststof en zachte lenzen van hydrogel of silicone hydrogel. Hieronder lees je alles over de verschillende eigenschappen.

Harde lenzen: op maat gemaakt en gaan het langst mee

Harde lenzen worden ook wel ‘vormstabiele lenzen’ genoemd. Vroeger werden ze van glas gemaakt, maar dat is al lang niet meer zo. Tegenwoordig worden ze gemaakt van kunststof: een materiaal met een hogere zuurstofdoorlatendheid en lange levensduur. Harde lenzen worden speciaal voor jouw ogen op maat gemaakt. Het maakt daarbij niet uit wat je sterkte is. Ze gaan ongeveer één tot drie jaar mee, mits ze goed onderhouden worden natuurlijk.

Door de lange draagtijd zijn ze een goedkopere optie dan zachte lenzen. Houd er wel rekening mee dat het iets langer kan duren voordat je ogen gewend zijn aan deze lenzen. Ben je vaak druk bezig? Let er dan op dat harde lenzen iets sneller uit je ogen kunnen vallen wanneer je actief bent. De lens ligt namelijk minder vast op je oog.

 

Kies je voor harde lenzen? Maak een afspraak en laat je nieuwe lenzen door ons op maat maken. Heb je het gevoel dat je op een gegeven moment minder goed ziet met je harde lenzen? Doe in dat geval altijd een oogtest, want je sterkte kan tussentijds veranderen. Ook als je twijfelt, gewoon doen. Het duurt niet lang, zo weten we zeker dat jij haarscherp zicht hebt! We staan voor je klaar in de Pearle Studio winkel bij jou in de buurt.

 

Zachte lenzen: korte wenperiode en een comfortabel gevoel

Zachte lenzen zijn gemaakt van hydrogel of silicone hydrogel. Ze blijven beter zitten dan harde lenzen, omdat ze direct op je oog liggen. Hierdoor voelen ze comfortabeler aan, komen er minder snel vuiltjes en stofjes onder de lens en vallen ze minder snel uit je ogen gedurende activiteiten. Heb je dus een actieve levensstijl? Dan zouden dit zomaar dé lenzen voor jou kunnen zijn. Een ander voordeel van zachte lenzen is dat je ogen minder tijd nodig hebben om aan ze te wennen. In de meeste gevallen ben je al na een paar dagen gewend.

 

Omdat je zachte lenzen minder lang kunt gebruiken dan harde lenzen, zijn ze een minder duurzame optie. Daarnaast betaal je iets meer voor zachte lenzen dan voor harde lenzen en is het extra belangrijk dat je ze goed schoonmaakt aan het einde van de dag (tenzij je kiest voor daglenzen, want die gooi je weg aan het eind van de dag). Ze worden namelijk iets sneller vuil door eiwitaanslag en vetten vanuit je traanvocht.

Kies ik voor daglenzen, weeklenzen of maandlenzen?

Ga je voor zachte lenzen? Helemaal goed. Dan sta je nu voor de volgende keuze: ga je voor daglenzen, weeklenzen of maandlenzen? Je kunt vast al raden wat deze lenzen van elkaar onderscheidt: ze hebben allemaal een andere levensduur. Daarnaast zijn er nog een aantal andere verschillen in gebruik, comfort en prijs te benoemen. Hieronder lees je alles over de voordelen en nadelen van iedere lens.

Daglenzen: hygiënisch en ideaal bij droge ogen

Daglenzen draag je één dag en gooi je aan het einde van de dag in de prullenbak. Daglenzen zijn het meest hygiënisch, omdat je iedere dag een nieuw, ‘fris’ setje gebruikt. Je hoeft deze lenzen dus niet schoon te maken. Ideaal als je veel op reis bent of als je er moeite mee hebt om je aan de schoonmaakroutine te houden. Heb je snel last van droge ogen? Daglenzen laten veel zuurstof door en houden je ogen dus goed gehydrateerd. Wil je je lenzen graag afwisselen met het dragen van een bril? Kies dan voor daglenzen; die zijn immers veel flexibeler te gebruiken dan lenzen met een langere draagtijd.

Daglenzen zijn ook ideaal wanneer je last hebt van hooikoorts. Vanwege de kortere draagtijd hecht stuifmeel zich minder snel aan de lens. Ook heb je minder kans op eiwitaanslag en andere oogaandoeningen bij het gebruik van daglenzen. Klinkt goed, toch? Hou er wel rekening mee dat daglenzen iets duurder zijn dan weeklenzen of maandlenzen. Omdat ze iets delicater zijn, scheuren ze ook iets sneller. Voorzichtig zijn bij het inbrengen van je lenzen dus!

 

Weeklenzen: een fijne middenweg!

Weeklenzen draag je twee weken. Daarom worden ze ook wel ‘tweewekelijkse lenzen’ genoemd. Aan het eind van de dag maak je ze grondig schoon met lenzenvloeistof, want ooginfecties willen we natuurlijk voorkomen. ‘s Nachts bewaar je ze in een lenshouder. Weeklenzen zijn een duurzamere keuze dan daglenzen, omdat je er langer mee doet (en dus minder plastic verspilt). Daarnaast zijn ze goedkoper dan daglenzen, ook wanneer je de kosten voor lenzenvloeistof meerekent. Ben je op zoek naar de meest voordelige keuze? Dan moet je bij de maandlenzen zijn.

Maandlenzen: goedkoop en de meest milieubewuste keuze

Maandlenzen gebruik je een hele maand. Dat had je vast al geraden, toch? Maandlenzen zijn de goedkoopste optie in dit rijtje. Daarnaast scheuren ze minder snel (ze zijn namelijk gemaakt van een dikker materiaal) en zijn ze het minst belastend voor het milieu. Het is belangrijk om hygiënisch om te gaan met maandlenzen. Maak ze iedere dag goed schoon met lenzenvloeistof en bewaar ze in een lenshouder (net zoals bij weeklenzen). Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van ooginfecties en -irritaties. Daarnaast kan er eiwitaanslag op je lenzen komen, waardoor wazig zicht kan ontstaan tijdens het dragen. Dat willen we niet, natuurlijk!

Klinkt lastig, al dat schoonmaken? Eigenlijk valt dat best mee. Vind je het toch nog wat spannend? Kom dan bij ons langs in de Pearle Studio bij jou in de buurt. Daar laten we graag aan je zien hoe je je lenzen schoonmaakt. Stel meteen alle andere vragen die je hebt over het gebruik van lenzen, dan helpen we je daar ook meteen bij en kan jij snel gaan genieten van je nieuwe lenzen.

Zijn nachtlenzen iets voor jou?

De meeste lenzen draag je gewoon overdag, waarbij je zicht ter plekke wordt gecorrigeerd. Bij nachtlenzen werkt dat net een beetje anders. Nachtlenzen zijn op maat gemaakte, harde lenzen. Je draagt ze ‘s nachts wanneer je slaapt. Gedurende de nacht maakt de lens je hoornvlies platter. Hierdoor wordt je zicht gecorrigeerd en zie je gedurende de dag scherp. Het resultaat van nachtlenzen is optimaal na drie weken. Daarvoor merk je ook al resultaat. Stop je met het dragen van nachtlenzen, dan neemt je hoornvlies weer zijn oorspronkelijke vorm aan. Wil je blijven genieten van goed zicht, dan zul je de nachtlenzen moeten blijven dragen.

 

Draag je nachtlenzen, dan hoef je dus geen lenzen te dragen tijdens je bezigheden overdag. Dat geeft je veel vrijheid. Een bezoekje aan het strand, een duik in het zwembad, een uurtje sporten: je kunt het allemaal doen zonder na te hoeven denken over de juiste zichtoplossing. Je hebt ook geen last van droge, vermoeide of rode ogen door lenzen overdag. Dat klinkt goed, toch?

Heb je een keuze kunnen maken?

We hebben je meegenomen in alle keuzes die je kan maken rondom het kiezen van de juiste lenzen. Ben je benieuwd welke lenzen het beste bij jou passen, of wil je weten of het dragen ervan iets voor jou is? We helpen je graag verder in de winkel om te zorgen dat jij de beste keuze voor jouw ogen maakt. Maak een afspraak bij een Pearle Studio winkel bij jou in de buurt, of loop gewoon even bij ons binnen. Onze deur staat altijd voor je open!

Vind de bril of zonnebril die écht bij jou past

Hulp nodig bij het vinden van jouw perfecte bril? Kom langs, dan zoeken we samen iets uit wat echt bij jou past.
We zijn op de hoogte van de laatste trends, maar we verliezen jouw smaak nooit uit het oog. Want jouw smaak is tijdloos.
Plan je meteen een afspraak? Je hebt ‘m zo gemaakt.