Zorg goed voor je ogen

Wat als er iets met je ogen gebeurt? Het klinkt misschien onwerkelijk, maar het kan ook jou overkomen. Neem je ogen niet voor lief, maar zorg goed voor ze.

Luister naar wat je ogen vertellen  

Wist je dat je ogen achteruit kunnen gaan zonder dat je er iets van merkt? Onschuldige oogafwijkingen, maar ook ernstige oogaandoeningen kunnen lang sluimeren voordat je klachten krijgt. Daarom raden wij aan om minimaal één keer per twee jaar je ogen op te laten meten. Want voorkomen is beter dan genezen. Mogen wij je ogen checken?

Maak meteen een afspraak

We zijn er voor jou en jouw ogen

1. Voorkomen  
Goed voor je ogen zorgen kan later het verschil maken tussen goed en slecht zicht. Daarom leggen we je uit wat je zelf kunt doen om je leven lang goed te blijven zien. Draag bijvoorbeeld een goede zonnebril om je ogen te beschermen tegen de zon, kijk wat minder vaak naar je telefoon- of computerscherm en ga elke dag naar buiten.

2. Herkennen  
Oogafwijkingen kunnen lang sluimeren voordat je er iets van merkt. Laat daarom regelmatig je ogen checken.  Je gaat ook elk jaar naar de tandarts, toch? Tijdens een check-up controleren we je sterkte en kijken we naar de gezondheid van je ogen. Op die manier kunnen we eventuele afwijkingen op tijd herkennen en actie ondernemen.

3. Tijdig actie ondernemen  
Hebben jouw ogen wat extra zorg nodig? No worries, we hebben alles in huis om je goed te helpen. Veel afwijkingen kunnen we corrigeren met een bril of contactlenzen die we voor je op maat maken. Als het nodig is, dan verwijzen we je door naar een specialist.

4. Onderhouden  
Heb je een nieuwe bril of contactlenzen? Dan zien we je graag nog eens terug voor een dubbelcheck. Dan kijken we of je al gewend en tevreden bent, of dat we je nog ergens bij kunnen helpen. Alles om te zorgen dat jij vol zelfvertrouwen de wereld ziet. 

Sta af en toe eens bewust stil bij je zicht

Wazig zien
Lukt het niet om je blik scherp te stellen? Vaak is de oorzaak onschuldig, maar toch is het goed om je ogen te laten checken. Gewoon, voor de zekerheid. Meestal kun je met een bril of contactlenzen weer scherp zien. Kom je snel langs in de winkel?

Vermoeide ogen
Het is niet gek als je ogen aan het einde van de dag uitgeput zijn, want ze staan de hele dag aan. Meestal is beeldschermgebruik de boosdoener, maar het kan ook te maken hebben met stress of een niet (goed) gecorrigeerde oogafwijking. Herken je deze klachten? Blijf er niet mee rondlopen, maar kom langs in de winkel. Dan gaan we samen op zoek naar de precieze oorzaak en een passende oplossing.

Laat je ogen checken

Deze veel voorkomende aandoeningen kunnen we goed corrigeren

Bijziendheid (myopie)  
Als je bijziend bent, kun je dingen in de verte niet goed zien. Dat heeft te maken met de manier waarop lichtstralen via de pupil op het netvlies landen. Om scherp te zien, moeten de lichtstralen precies op het netvlies vallen. Ben je bijziend, dan vallen de lichtstralen vlak vóór het netvlies. Bijziendheid kan erfelijk zijn, maar ook leefstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Zo hebben kinderen die weinig buiten spelen en veel op een smartphone of tablet spelen meer kans om bijziend te worden. Bijziendheid corrigeren we met een bril of contactlenzen met min-sterkte.

Astigmatisme (cilinderafwijking)  
Als je astigmatisme hebt, dan zie je zowel van dichtbij als van veraf wazig. Dit komt door een afwijkende vorm van het hoornvlies, de buitenste beschermlaag van je oog. Hierdoor vallen lichtstralen vlak vóór of achter het netvlies, in plaats van precies erop. Als astigmatisme voorkomt in je familie, dan is de kans groter dat jij het ook hebt of krijgt. Maar het kan ook ontstaan door een oogziekte of ongeluk waarbij het hoornvlies is beschadigd. Als je astigmatisme hebt, dan heb je een bril met cilinder of torische contactlenzen nodig om weer scherp te zien.

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)
Als je presbyopie hebt, zie je dingen van dichtbij niet scherp. Dit maakt voornamelijk het lezen van een boek, telefoon of beeldscherm moeilijker. Presbyopie is een vorm van verziendheid en wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Zoals de naam al aangeeft, kun je hier last van krijgen als je ouder wordt. Het zit namelijk zo; hoe ouder je wordt, hoe stijver je ooglens wordt. Hierdoor kan je oog steeds minder goed accommoderen en zich dus niet goed aanpassen om van dichtbij scherp te zien. Presbyopie kan rondom een leeftijd van 40 jaar beginnen. Ouderdomsverziendheid corrigeren we met een leesbril, multifocale bril of multifocale lenzen.

Tijd voor een check-up?

Is het alweer even geleden dat je voor het laatst je ogen hebt laten controleren? Maak dan meteen een afspraak voor een check-up. Tot snel!

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Is er verschil tussen de opticiens werkzaam bij Pearle Studio en Pearle Opticiens in de mate van deskundigheid en oogzorg die ik kan verwachten bij een bezoek aan de winkel?
Zowel bij Pearle Studio als Pearle Opticiens word je geholpen door gediplomeerde opticiens en optometristen met dezelfde deskundigheid. Je kunt bij beide merken dezelfde oogzorg verwachten. Ook word je op dezelfde manier geholpen wanneer je een bezoek brengt aan de winkel voor een oogmeting en het vinden van de perfecte kijkoplossing voor jou.
Kan ik nog steeds langskomen voor een optometrist?
Uiteraard ben je nog steeds van harte welkom voor een bezoek aan de optometrist. Voor een bezoek aan de optometrist is het afhankelijk van de winkel waar je op bezoek wilt komen of er een optometrist aanwezig is. Neem van te voren altijd even contact op met de desbetreffende winkel. Maak gelijk even afspraak om wachttijden te voorkomen. We nemen tenslotte graag alle tijd voor je.
Waarvoor ga ik naar een optometrist in plaats van een opticien?
Allereerst is het goed om te weten dat er een verschil is tussen een opticien, optometrist en oogarts. Een optometrist is breder opgeleid dan een opticien. De optometrist onderzoekt je ogen medisch, maar heeft niet dezelfde bevoegdheid als een oogarts en kan je daarom doorverwijzen naar een oogarts als dat nodig is. Heb je last van oogklachten? Dan raden we je aan op een afspraak te maken bij een optometrist. Deze zal een pijnloos oogmeetkundig onderzoek uitvoeren waarbij hij of zij zowel de binnen- als buitenkant van je ogen controleert. Zo kunnen we bepalen of je een oogafwijking hebt om vervolgens samen naar een passende oplossing te zoeken.
Wat verstaat Pearle Studio onder oogklachten?
Onder oogklachten verstaan we symptomen die wijzen op een onderliggend oogprobleem. Denk hierbij aan wazig zien, droge ogen, rode ogen, maar ook milde oogproblemen die vanzelf of met behandeling van de huisarts weer overgaan. Heb je oogklachten of twijfel je hierover? Kom dan gerust langs voor een check-up. Maak een afspraak bij een winkel bij jou in de buurt.