Computerbril (beeldschermbril): de voordelen op een rij

Breng je dagelijks tijd door achter de computer? Komt het geregeld voor dat je de werkdag afsluit met vermoeide ogen? Of heb je last van rug-, nek-, schouder- of hoofdpijn na een dag werken achter de computer? Dan is een computerbril het proberen waard. Ontdek hier wat een computerbril voor jou kan betekenen, en lees alles wat je moet weten over deze redder in nood.

Ga direct naar:

Wat is een computerbril?

Een computerbril is een bril op sterkte die perfect is afgestemd op de afstand tussen jou en je beeldscherm, en alles daartussen. Vandaar dat een computerbril ook wel ‘beeldschermbril’ wordt genoemd. De sterkte in de glazen laat je scherp zien van je toetsenbord tot de afstand van je beeldscherm. 

De meeste computerbrillen zijn geoptimaliseerd voor een afstand van 40 cm tot 100 cm (afhankelijk van de afstand tussen jou en je beeldscherm). Maar het is ook mogelijk om een beeldschermbril voor een langere afstand (max. 4 meter) aan te schaffen. Verderop lees je meer over kiezen van de juiste afstand bij de aanschaf van een computerbril.

Wat zijn de voordelen van een computerbril?

  • Je geeft je ogen meer rust
    Hierdoor heb je minder snel last van vermoeide, tranende en branderige ogen.
  • Je hebt beter zicht tijdens (het schakelen tussen) je werkzaamheden
    Dit heeft een positief effect op je werkplezier
  • Je werkhouding verbetert
    En dat betekent minder snel last van nekpijn, rugpijn, hoofdpijn en schouderpijn

Wanneer heb je een computerbril nodig?

Beantwoord je één of meer van onderstaande vragen met ‘ja’? Dan is een beeldschermbril zeker het overwegen waard:

  • Zit je meer dan 2 uur per dag achter de computer?
  • Heb je na een (werk)dag regelmatig last van prikkende of vermoeide ogen?
  • Heb je regelmatig last van hoofd-, nek-, schouder- of rugpijn als je achter de computer hebt gezeten?

Goed om te weten: een computerbril is meestal pas nodig wanneer je veel tijd achter de computer doorbrengt én ouder bent dan 40 jaar. Twijfel je of een beeldschermbril iets voor je is? Maak dan eens een afspraak bij een Pearle Studio bij jou in de buurt. Dan zoeken we samen naar de beste oplossing voor jouw klachten.

Maak een afspraak

Welke afstand aanhouden bij de aanschaf van een computerbril?

Welke afstand je het beste kunt aanhouden voor je beeldschermbril, is afhankelijk van de activiteiten die je op een dag verricht. Zit je vooral achter je computer of laptop? Dan is de afstand tussen jou en je beeldscherm leidend. Werk je achter een balie of zit je vaak in meetings waarbij je van een paar meter afstand presentaties bijwoont? Dan is het handig om een computerbril voor langere afstand te nemen, zodat je naast het computerwerk ook scherp ziet tijdens de rest van je werkzaamheden.

Bij Pearle Studio kun je kiezen uit verschillende soorten computerglazen, variërend in afstand. We nemen de opties met je door: 

‘Book’ computerglazen

Deze glazen bieden je scherp zicht voor dichtbij, tot ongeveer 1 meter afstand. Ideaal wanneer je voornamelijk achter de computer werkt.

‘PC’ computerglazen

Deze glazen bieden je scherp zicht voor dichtbij, tot ongeveer 2 meter afstand. Handig wanneer je achter je computer werkt, en daarnaast ook andere werkzaamheden verricht binnen een gezichtsveld van 2 meter (denk aan baliewerk). Je schakelt scherp en vloeiend tussen de verschillende gezichtsgebieden. 

‘Room’ computerglazen

Deze glazen bieden je scherp zicht voor dichtbij én verdere afstand, tot ongeveer 4 meter afstand. Met deze glazen kijk je scherp naar je beeldscherm, maar ook haarscherp rond in de ruimte eromheen (in de ‘room’). Werk je achter de computer, maar zit je ook vaak in vergaderingen of bij presentaties? Dan zijn dit de glazen die je nodig hebt. 

Computerbril kopen? We kijken samen naar de juiste fit!

Denk je na over de aanschaf van een computerbril? Gezellig, we kijken uit naar je komst. Je kunt kiezen uit alle monturen. Ga je voor een rond montuur, een oversized model of rechthoekige glazen? We nemen rustig de tijd om verschillende modellen te passen, tot we de perfecte fit vinden!

Ook goed om te weten: de sterkte van je computerbril wijkt af van de sterkte van jouw normale bril, leesbril of multifocale bril. Loop eens gezellig bij ons binnen in de winkel bij jou in de buurt. Als je wilt, kunnen we ook meteen een oogmeting doen. Handig, dan heb je dat ook meteen gehad. Maar ook als je gewoon een paar vragen hebt, ben je altijd welkom. Zien we je snel?

Vind jouw Pearle Studio winkel

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een computerbril en een bril met een blauwlichtfilter?
Een beeldschermbril wordt nog weleens verward met een bril met blauwlichtfilter, omdat beide brillen worden gedragen achter een beeldscherm. Toch zijn beide brillen totaal verschillende producten. Een computerbril wordt gebruikt wanneer je niet meer scherp kunt zien op een korte afstand. (en dus eigenlijk een leesbril nodig hebt). Waar een leesbril is afgestemd op de afstand tussen jou en een boek, is de computerbril speciaal afgestemd op de afstand tussen jou en je beeldscherm. Met een bril met blauwlichtfilter geef je je ogen meer rust en comfort achter een beeldscherm. Het is een extra glasoptie die je op iedere bril (op sterkte én zonder sterkte) kunt toepassen.
Wat kost een computerbril?
De kosten van een computerbril zijn afhankelijk van het gewenste glaspakket en het gewenste montuur. De computerglazen zijn verkrijgbaar op de glaspakketten Smart, Personalized en Superior. Meer weten over de prijzen van een beeldschermbril? In de winkel vertellen we je graag alles over de verschillende opties!
Wordt een computerbril vergoed door de werkgever?
Heb je een computerbril op het oog? Dan hoef je die niet altijd helemaal zelf te bekostigen. De Arbowet stelt namelijk dat werkgevers verplicht zijn om je tegemoet te komen in de (gedeeltelijke) betaling van de beeldschermbril, wanneer je klachten ervaart door werk achter de computer. Vraag je werkgever naar de manier waarop dit geregeld is binnen jouw bedrijf.
Wat is het verschil tussen een computerbril en een multifocale bril?
Zowel met een computerbril als een multifocale bril kun je op meerdere afstanden scherp zien. Er zitten wel verschillen tussen een multifocale bril en een computerbril. Zo kun je met een multifocale bril op alle afstanden scherp zien (dichtbij, veraf en midden lange afstanden). Voor elke afstand zit er een deel in het glas waarmee je scherp kunt zien. De grootste delen waarmee je comfortabel en scherp ziet, zijn vooral geschikt voor veraf (6 meter en verder) en dichtbij (ca. 40 cm). Bij een computerbril zijn de grootste delen waarmee je comfortabel en scherp ziet geschikt voor een afstand tussen de 40 en 100 cm. Je kunt er wel iets verder mee kijken (tot maximaal 4 meter), maar het gedeelte om verder weg mee te kijken is wel een stuk smaller dan bij een multifocale bril. Gebruik een computerbril daarom niet bij het autorijden.